Wens voor de feestdagen, bezinning, en een stimulans voor filantropie


Terwijl we het einde van 2023 benaderen, kijk ik terug op het afgelopen jaar en nodig je uit om gezamenlijk een leven vol vernieuwende gedachten, bijzondere ervaringen en een diepe waardering voor de schoonheid om ons heen te omarmen. Laten we dankbaar zijn voor de prachtige dingen, ervaringen en momenten die ons leven verrijken. Te midden van het lawaai en de uitdagingen die het dagelijkse nieuws met zich meebrengt, voel ik de behoefte om mezelf en jou aan te moedigen. Als onderwijsdeskundige en filantroop ontdek ik al vele jaren de transformerende kracht van filantropie en nodig ik je uit om het samen met mij te verkennen.

Gedurende deze feestdagen wens ik je een verfrissing van de geest. Laten we positieve intenties stellen en geloven dat ze een krachtige basis vormen voor persoonlijke groei en collectief welzijn. Jouw krachten, talenten en expertise kunnen bijdragen aan een betere wereld. Denk na over de impact van filantropie, niet alleen op anderen, maar ook op je eigen hart. Filantropie gaat verder dan financiële giften; het is een toewijding om een positief verschil te maken in het leven van anderen. Ik werd 46 jaar geleden geïnspireerd door een Nederlandse psychologe, mevrouw Jacqueline Rijk - Van Ommeren uit Suriname, om vrijwilligerswerk te doen in een jeugdcentrum voor meisjes in Amsterdam. Deze geweldige vrouw, die 12 boeken schreef over onderwijs en onderwijspsychologie, daagde me uit met de woorden "er is veel te doen voor de jeugd". Sindsdien ben ik het pad van filantropie opgegaan. Verhuizen naar St. Maarten bracht me op een voortdurende reis om mijn tijd te geven aan goede doelen. Meer dan 30 jaar geleden sloot ik me aan bij de St. Maarten AIDS Foundation en haar gepassioneerde en onzelfzuchtige oprichter, Dr. Gerard van Osch. Daarna begon ik met twee briljante en gepassioneerde onderwijsdeskundigen, de heer Henri Brookson, mevrouw Lilia Aventurin-Hodge en vrienden Marcel van Herpen en Jelle Hamstra de Stichting Expertise Centrum Ervaringsgericht Onderwijs St. Maarten in 2003 (zie link op Facebook Stichting EGO Afterschool programs Expertise and Community programs)

Het is en blijft een verrijkende reis met mede-vrijwilligers, bestuursleden, projectleiders en briljante geesten. Mijn dankbaarheid gaat uit naar Juriaan Otto, een vrijwilliger en projectleider met een groot hart voor de fysieke en sociaal-emotionele gezondheid van kinderen op St. Maarten.

Ik kwam deze site tegen (https://www.fidelitycharitable.org/guidance/philanthropy/what-is-a-philanthropist.html) die het volgende beschrijft: "Een filantroop is een persoon die tijd, geld, ervaring, vaardigheden of talent doneert om een betere wereld te helpen creëren". Iedereen kan een filantroop zijn, ongeacht status of inkomen. Je kunt financieel bijdragen of deelnemen aan vrijwilligerswerk.

De inspiratie en drang zijn ontwaakt door familie, vrienden en collega's op mijn pad die een leven van filantropie hebben geleid, bijdroegen aan doelen, en impact hadden op beleid, hun gemeenschap en levens. Ik denk vandaag aan en salueer mijn overleden moeder en tante Emmelien Uiterloo-Klein en Josephine Wijnaldum, die beiden zoveel vreugde hadden tijdens hun onzelfzuchtige activiteiten met ouderen en kinderen in Amsterdam, Nederland.

Ik denk ook aan Henri Brookson, die ik in 1989 ontmoette toen ik me bij zijn team voegde op de Sr. Marie Laurence School. Zijn taak was meer dan die van een schooldirecteur. Hij is een geweldig voorbeeld geweest van het sturen op innovatie in onderwijs, kindgericht en goed onderwijs, het verbeteren en verrijken van het leven van kinderen en de gemeenschap. En dat doet hij nog steeds. Ik heb een vreugdevolle relatie met één van mijn eerste mede-vrijwilligers in Amsterdam, mijn nicht Liesbeth Hok a Hin – Accord. Via haar filantropie biedt ze een platform voor getalenteerde schrijvers om bij te dragen aan de literatuur. Haar stichting begon met de drang om ervoor te zorgen dat nieuwe generaties Surinamers in Nederland en Suriname hun talenten kunnen blijven ontwikkelen volgens fundamentele waarden die haar overleden broer en schrijver Clark Accord cruciaal vond: literatuur en cultuur, emancipatie en geloof in eigen kracht, kennis van de eigen geschiedenis, en liefde voor anderen. 

Ik ben onder de indruk van veel inspirerende vrijwilligers die ik elke dag weer ontmoet. En ik ben oprecht dankbaar voor alle donateurs die onze doelen en ideeën ondersteunen om verandering en goedheid in onze samenleving te brengen.

Laten we gedurende deze feestdagen verkennen hoe vriendelijke gebaren, mededogen en vrijgevigheid een heldere toekomst kunnen vormgeven voor degenen die het nodig hebben, tijdens deze feestdagen en daarna. Terwijl we genieten van de warmte van onze dierbaren, laten we de genade in ons leven erkennen.

Ondanks de harde realiteit van oorlog en ongelijkheid in de wereld ben ik dankbaar voor de vrede op mijn eiland St. Maarten, en tel ik mijn zegeningen. Laten we samen onze zegeningen omzetten in daden van goedheid die grenzen overstijgen.

Onlangs ontving ik een inspirerende video die me herinnerde aan de kracht van onze woorden en gedachten. In mijn zoektocht naar de zin van het leven kwam en kom ik veel verlichte wezens tegen die ons aanmoedigen om positiviteit te omarmen. Laten we een positieve mindset koesteren en anderen aanmoedigen hetzelfde te doen en zo bijdragen aan een collectieve energie die positieve verandering teweeg kan brengen. In de komende dagen en het nieuwe jaar moedig ik je aan om de geest van vernieuwing, filantropie en positiviteit met je mee te dragen. Mogen onze positieve intenties een ripple-effect van goedheid en vrede creëren, en moge het bewustzijn van genade in ons leven ons inspireren om voorop te blijven lopen in positieve sociale verandering. Samen kunnen we positieve energie de wereld in sturen en zo bijdragen aan de transformatie van de wereld.

Ik wens je fijne feestdagen en een goed nieuw jaar!

 

Comments

Popular posts from this blog

Why focus on homework and not promote play? Part 2